Siirry pääsisältöön

Bilbao - ruokaa ja viiniä

 Hei,

Meillä oli Bilbaossa aika tiivis ohjelma ja vasta nyt kirjoittelen lisää. Keskiviikkona tutustuimme lähellä Bilbaon satamaa olevaan Calasanz Santurtzi Technical Collegeen. Saimme paljon tietoa oppilaitoksen toiminnasta ja menetelmistä. Esittelijä oli asialleen erittäin omistautunut ja kertoi meille työstään hengästyttävällä vauhdilla 😊

Esityksen jälkeen lähdimme metrolla Bilbaon keskustaan. Metro oli edullinen (alk. 0,70 €/matka) ja helppo (kaksi linjaa) ja matkasimme kohti kauppahallia Mercado de la Riberaa. Saimme suosituksen paikkaan opintomatkamme "isännältä". Kauppahallin sisällä on perustuotteiden (liha, kala, juustot yms.) lisäksi ravintolaosio. Ravintolat on sijoitettu ravintolahallin reunoille ja keskellä hallia on ruokapöydät. Ravintoloiden vitriinit ovat täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä paikallisia tapaksia eli pintxokset. Pintxokset valmistetaan niin, että patonkiviipaleen päälle laitetaan erilaisia täytteitä. Yksi pintxos maksaa 2-3 €. Lisäksi saat tiskiltä juomaksi viiniä, olutta, sangriaa yms. Suurin osa ravintoloista tarjosi näitä suolaisia pintxoksia. Onneksi tarjolla oli myös jälkiruokia sekä leivonnaista ja kahvia tarjoava ravintola. Kauppahallissa oli hyvä valikoima näitä pintxoksia - suosittelen. 

Toinen hyvä ruokapaikka oli Kokken. Tänne menimme Tripadvisorin suositusten perusteella  https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187454-d6446757-Reviews-KOKKEN-Bilbao_Province_of_Vizcaya_Basque_Country.html Olimme tyytyväisiä ruokaan ja palveluun. Otimme yllätysmenuun. Emme tilanneet erikseen mitään ruokaa, vaan sovimme, että meille voi tuoda kalaa, lihaa ja kasviksia. Kerromme, kun emme enää tahdo annoksia. Annokset olivat kauniita ja maukkaita.

Tonnikalaa, sipulipuretta, kuivattua oliivia



Krokettipallero sisällä valkokastiketta ja kinkkua (jos oikein muistan)



Seepiaa, teriyaki-kastiketta, pinaattia ja valkosipulimajoneesia


Lammasta, munakoisoa, yrttejä ja kanamuna


Mansikkaa, murua ja ilmeisesti kermavalkosuklaavaahtoa.

Viini oli Bilbaossa halpaa ja hyvää. Maistoimme myös paikallista sangriaa, joka oli raikasta ja hedelmäistä. Paikallinen erikoisuus on Pacharan-likööri. Likööri on kauniin punaista ja on peräisin keskiajalta. Likööri valmistetaan oratuomen marjoista, anisviinasta (tai paloviinasta) ja sokerista. Tarjoillaan jääkylmänä. 

Bilbaossa ja sen ympäristössä on useita (yli 20?) Michelin tähden saanutta ravintolaa. Emme käyneet niissä 😀


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arrivederci Roma!

Hei!  Vielä jokunen sana Rooman matkalta! Minulle on matkalla tärkeää majoituksen sijainti kaupungissa. Valitsen yleensä hotellin kaupungista niin, että kävellen pääsee keskustaan ja monelle kohteelle, joihin on tarkoitus tutustua. Olin siis Birgittalaisluostarin vierastalossa. Vierastalo oli erittäin hyvällä paikalla. Hinta oli kohtuullinen ja majoituksen palvelut minulle riittävät ja sopivat. Lisäksi palvelu oli joustavaa ja hyvää-  nunnat olivat ystävällisiä ja auttavaisia (jos oli ongelmaa). Aamiainen oli minulle riittävä - leipää, leikkeleitä, tuoremehua, jugurttia, maissihiutaleita ja kahvia. Ihanalla kattoterassilla oli mukava istuskella suunnittelemassa seuraavaa päivää sekä ihan vain istuskella katselemassa ja kuuntelemassa Rooman ääniä. Lähdin kotia kohti iltapäivällä. Maksaessani laskua minulle vielä tarjoiltiin lähtöeväät 😊 Aula Aamiainen Terassi Lähtöeväät: leipää lihatäytteellä, lasi punaviiniä 😊ja kaksi hedelmää. Minulle kerrottiin, että se on nespolo (italiaa...

Sunnuntai Roomassa

Sunnuntaina aamupäivällä kävin katsomassa, että pääsisinkö Pietarin kirkkoon lyhyellä jonotuksella. Jono oli pitkä ja en jäänyt jonottamaan.  Olin suunnitellut käyväni kirkossa, jossa on New Yorkin Waldorf Astoria-hotellin entiset kristallikruunut. Tätä kirkkoa - Santi Giovanni e Paoloa on kehuttu kauniiksi. Se sijaitsee Celion-kukkalalla lähellä Colosseumia. Lähdin metrolla kohti Colosseumia. Metroasemalla sain ohjeita "vartijalta". Minun laukkuni yksi vetoketjuista oli auki (koska join vettä ja pullo oli vielä kädessäni). "Vartija" puhui italiaa ja näytti laukkuani. En tajunnut mitään hänen puheestaan. Koska en tajunnut -hän tuli ja laittoi vetoketjun kiinni sekä otti vielä kädestäni kiinni ja laittoi käteni laukun vetoketjun päälle. Sitten hän oli tyytyväinen. Seuraavaksi "vartija" otti toisen naisen kohteekseen ja sama ohjeistus toistui.  Itse asiassa kuljen aina juuri noin - vetoketjut kiinni ja käsi vielä vetoketjujen päällä. Kännykkä ja rahapussi ov...

Rooma ja tämän reissun viimeinen päivä

Tämän Rooman-reissun viimeinen päivä on tullut. Olen pyytänyt päästä aamiaiselle jo kello 7.00 (yleensä aamiainen on 8.00 - 9.00). Tarkoitus olisi olla ennen kahdeksaa jonottamassa Pietarin kirkkoon. Olin jonottamassa noin 7.40 ja minua ennen oli jo ihan kunnon jono. Jono liikkui nopeasti ja noin 8.30 olin kirkon sisällä. Mielestäni tämä kirkko on vaikuttava ja kaunis. Kirkon pituus on 218,7 metriä ja kirkkoon mahtuu 60 000 ihmistä. Kirkko on kupolin kohdalta noin 136,5 metriä korkea ja kupolin läpimitta on 42.56 metriä. Onneksi kirkko on iso, niin ei tule ahdasta. Kirkkoon tullessa oikealla on kuuluisa Michelangelon vuonna 1499 tekemä pietà, jossa Neitsyt Maria pitää sylissään kuollutta Jeesusta.  Kirkossa on Pyhän Pietarin patsas, jota ennen on vierailijat päässeet koskettamaan. Pietarin varpaat ovat koskettelusta kuluneet ja nyt eivät vierailijat pääse koskettamaan Pyhää Pietaria. Itsekkin olen joskus Pietarin varpaita hipaissut. Valokuvasta voi nähdä, miten oikea jalkaterä on k...