lauantai 15. kesäkuuta 2019

Zürich

Hei, vihdoin on loma alkanut ja pääsin lähtemään matkalle. Lensin aamulla Zürichiin. En ole koskaan käynyt Sveitsissä, siksi tänne siis. Toinen syy tulla Zürichiin on Liechtenstein, jonne on täältä helppo poiketa käymään.

Zürichin lentokentältä pääsee näppärästi junalla keskustaan. Lipun (6.80 CHF) saa automaatista. Matka kestää noin 15 minuuttia päärautatieasemalle. Rautatieasema on melkoisen suuri - laitureita oli ainakin 44.  Täällä Sveitsissä on siis valuuttana Sveitsin frangi, mutta esim. museoissa
/kirkoissa pääsymaksun voi maksaa myös euroilla tai amerikan dollareilla. Toisessa kirkossa, jossa kävin ei käynyt kuin käteinen raha, mikä oli mielestäni aikas outoa vuonna 2019.  Liechtensteissä on valuuttana myös Sveitsin frangi.

Olinkin jo etukäteen suunnittelut poikkeavani kahdessa kirkossa ja niin teinkin. Ensin meni Fraumunsterin kirkkoon katsomaan Marc Chagalin lasimaalauksia, jotka olivat kovin kauniit. Kuvaa en ottanut, koska se ei ollut sallittua. Melkein Fraumunsterin vieressä oli toinen kirkko Grossmunster, jossa on kaksi tornia. Toiseen torniin pääsi kiipeämään ja niinhän minä kapusin 187 rappusta ylös ihailemaan maisemia. Hienot olivat maisemat.

Muuta ihmeellistä en tehnyt, kuin vain kävelin ympäri kaupunkia ja kuvailin kauniita asioita. Päivä oli hieno myös sään suhteen. Lämpöä 20 - 24 asteen välillä ja mukava pieni vilvoittava tuuli. Tätä kirjoittaessa huomaan, että ulkona sataa ja ukkostaa.

Hauskan asian huomasin, kun olin ylittämässä raitiotievaunun kiskoja. Jalankulkijoille oli liikennevalot, mutta ne eivät koskeneet raitiotievaunukiskojen ylitystä. Siellä oli kaksi miestä keltaisissa huomioliiveissä näyttämässä jalankulkijoille, että koska on sopivaa ylittää ja koska ei. Ja niinhän me tietysti tehtiin. Hieman historiallista.


Kahvi-hetki oli päivän kohokohta. Kävin kahvilla Sprungli-kahvilassa https://www.spruengli.ch/de/  Jotenkin tykkään täkäläisestä tyylistä kahvilassa (Ranskassa myös toimittiin näin).  Tapahtumat etenivät kahvilassa näin: turisti menee tilaamaan tiskiltä kahvia. Tarjoilija sanoo turistille: madam valitsee vain pöydän ja me tulemme kysymään mitä te haluatte ottaa. Madam meni pöytään ja teki tilauksen tarjoilijalle, joka pian toikin kahvin, leivoksen ja veden. Madam nautti pöydän antimet, pyysi laskun ja maksoi. Tarjoilija oli erittäin kohtelias ja hymyili. Hän vei astiat pois.  Madam lähti hymyillen ja tyytyväisenä kahvilasta. Madamen mielestä joskus on vaan niin mukavaa, kun saa palvelua ja vielä hyvää palvelua. Madam muistuttaa lukijoita, että toki tämä palvelu myös näkyy laskussa.

Kesäretki jatkuu...



Kirkon tornista oli tällaiset näkymät



Kyllä tietää missä maassa on 

Hauska sininen erkkeri

Tämäkin kuva kirkon tornista

Nämä oransseissa liiveissä olevat miehet ohjaavat jalankulkijoiden kadunylityksessä.

Sininen ratikka sinisen keskellä

Tornit, joista hienot näköalat koko kaupunkiin

Tornista tämäkin kuva


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti