perjantai 9. kesäkuuta 2023

Torino sunnuntai ja maanantai

Saavuin sunnuntaina puolen päivän aikaan junalla Torinoon. Matka Milanosta kesti tunnin ja kymmenen minuuttia. Hotellille oli kävelymatka. Kaupunki vaikutti todella hiljaiselta. Sain huoneen heti ja pian lähdin tutustumaan kaupunkiin. En ollut suunnitellut mitään erikoista sunnuntaille. 

Torino sijaitsee Po-joen varrella lähellä Alppeja. Torino on Piemonten alueen pääkaupunki ja Fiatin kotikaupunki. Alpit tuo kaupunkiin sateita ja tämän vuoksi kaupunkiin on aikoinaan rakennettu katettuja kävelyteitä. Katettujen kävelyteiden alta löytyy kahviloita, ravintoloita ja niiden alla pidetään myös antiikki/kirpputoreja.

Kävelin Po-joen rannalle, koska olin lukenut sen kauneudesta. Ylitin joen Vittorio Emanuelin siltaa pitkin. Joen toisella puolella oli kaunis kirkko ja kirkon ovi auki, joten menin sisään. Kirkko oli Gran Madre di Dion ja se on omistettu Marialle. Kirkko oli yksinkertaisen kaunis. Kirkossa oli urkuri, joka ilmeisesti harjoitteli tai sitten vaan soitti kirkkoon tulleiden turistien iloksi. Hän soitti hienosti ja otti uruista ”kaiken irti”. 

Palasin takaisin joen toiselle puolen ja kävin useassa kirkossa. Torinon tuomiokirkko eli Duomo di San Giovanni eli Johanneksen kirkko tuntui pieneltä ja vaatimattomalta Milanon tuomiokirkon jälkeen. Kirkon vieressä on kellotorni. Kirkon yhteydessä on Käärinliinan kappeli, jossa säilytetään Torinon käärinliinaa. Mielenkiintoisesta käärinliina-asiasta lisää wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Torinon_k%C3%A4%C3%A4rinliina

Lähellä tuomiokirkkoa on hieno ja suuri aukio - Piazza Castello. Aukion ympärillä on hienoja rakennuksia esim. kuninkaallinen palatsi ja San Lorenzon kirkko. Kirkossa kävin, mutta kuninkaallinen palatsi jäi näkemättä. En ollut varannut lippuja (!!) ja jono oli pitkä. Vähän harmi. Samalla lipulla olisi päässyt myös aukion muihin  aukion kohteisiin. Maanantaina ne eivät sitten olleet auki. Ensimmäisen päivän jälkeen voi sanoa, että Torinossa on paljon kauniita isoja rakennuksia/palatseja, hienoja aukioita ja paljon miespatsaita hevosella ja ilman. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin (kuuma) ja kului mukavasti tutustuen myös antiikkimarkkinoihin, paikalliseen jäätelöön, kahviin ja ruokaan. 

Kuva jostain päin Torinoa.

Kuvassa näkyy tuomiokirkon kellotorni ja kupoleita.

Bresaolaa, rukolaa ja parmesania.

Pasta bolognese


Kaffe..
.

Patsas Gran Madre di Dion-kirkon edessä

Gran Madre di Dion-kirkko

Olin suunnitellut meneväni käymään Genovassa maanantaina, mutta en mennytkään. Olisi mennyt yhteensä neljä tuntia matkoihin, niin en olisi kovin hyvin ehtiä tutustumaan Genovaan. Päätin maanantaina mennä Egyptin museoon Museo Egizioon. Museo oli auki, vaikka oli maanantai. Museon näyttely oli hyvä ja voin suositella museota historiasta kiinnostuneille - muista varata aikaa… Kuvat ovat otettu lasivitriinissä olevista kohteista.

Prosessikuvaus -näin leivotaan leipää.

Muumio

Noin 4000 vuotta vanha pellavasta tehty vaate.

Muumio

Tällaisia leipiä leipoivat he.

Muumioitu simppanssi

Torinon mainoskuvissa on kuva komeasta ja korkeasta rakennuksesta. Rakennuksessa on myös hieno ja suuri kupoli. Sain selville, että rakennuksessa on kansallinen elokuvataiteen museo Mole Antonelliana. Kupolissa on terassi, josta on hienot näköalat ympäri Torinoa ja hyvällä säällä voi nähdä Alpit. Terassille pääsee hissillä. Minulla ei ollut lippua museoon, mutta jono oli lyhyt. Lyhyen jonotuksen jälkeen sain pääsylipun ja hetken kuluttua olin jo menossa hissillä kupolin huipulle. Hissimatka oli melko jännittävä, koska hissi ei ollut ns. normaalihissi. Video kertoo erilaisuuden. Terassilta oli mainiot näkymät. Museossa oli elokuvan historiaa yleensä ja lisäksi italialaisen elokuvan historiaa.

Elokuvamuseo on komeassa rakennuksessa.



Hymyilyttää, vaikka hieman jännittävä oli hissimatka.

Näkymä terassilta

Katot





Taloja tiivisti.


Tiistaina lähden takaisin Milanoon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti